“Simplu, ieftin ,si eficient!”
Sc Star S&R SRL-distribuitor si importator de fier forjat

Epoca Fierului -Istoric Estul Europei


Începutul mileniului I î.Hr. marchează începutul epocii fierului în Europa de Est.
În stepele din nordul Marii Negre și Marii Azov, în regiunea Muntilor Caucaz, epoca fierului începe o dată cu evoluția culturii Coban și culturii Novocerkassk.
La aproximativ 800 î.Hr. acestă tehnologie s-a raspândit în cadrul culturii hallstattiene ca urmare a migrațiilor traco-cimeriene.
Din cultura Hallstatt, tehnologia fierulului s-a raspândit spre vest o dată cu migrația celtică din secolul VI î.Hr.
În arheologie, epoca fierului este perioada din istoria omenirii când folosirea fierului și procesul tehnologic al obținerii acestuia este proeminent în cadrul societății.
Obținerea și prelucrarea acestui nou material coincide cu anumite schimbări în cadrul societății cum ar fi unele noi practici agricole, credințe religioase sau noi stiluri artistice.
Epoca fierului este ultima perioadă din din sistemul celor trei epoci, pentru clasificarea societăților preistorice, precedat de epoca bronzului.
Datarea acestei epoci a fierului precum și contextul acesteia variază de o țară la alta sau de la o regiune geografică la alta.
În mod clasic, în arheologie, se consideră ca epoca fierului începe o dată cu epoca întunecată din istoria Greciei în secolul al XII –lea i.Hr în Grecia și Orientul Apropiat; în secolul al XI în India; între secolul al XIII-lea și al VI-lea i.Hr.în Europa Centrala și Europa de Nord.
În mod tradițional în Europa, epoca fierului se încheie cu perioada elenistică sau epoca romană, iar în nordul continentului o dată cu Evul Mediu Timpuriu.
Epoca fierului corespunde perioadei istorice când producția fierului era cea mai sofisticată etapă a metalurgiei.
Răspândirea tehnologiei fierului precum și marea abundentă de surse de minereu de fier a făcut ca acest metal să fie mult mai ieftin decât bronzul și a fost adoptat pe o scară largă.
Introducerea acestei tehnologii în diverse regiuni ale globului este prezentată în cele ce urmează în ordine cronologică.
Datorită faptului că fierul a fost introdus pe continentul american si australian de colonizarea europeană, nu se poate vorbi în aceste regiuni de o epocă a fierului.
Fierul forjat – istorie.
Prelucrarea artistica a metalului ocupa un loc important in istoria artei decorative. Metalul poate fi topit, turnat in forme, indoit, rotit, batut, forjat, rasucit.
El constituie un material perfect pentru crearea unei lucrari de artaIn perioada de inceput a epocii fierului, lucrarile erau execute intr-un mod necioplit. Mai tarziu au invatat sa mestereasca săbii şi seceri, topoare şi cuţite, zale şi căşti de protecţie, care si pana acum minuneaza specialistii.
Forjarea ca un mod stravechi de a prelucra metalul a inregistrat o perioada de inflorire in sec 16-18.
In acel timp fierarii lucrau doar manual, dar indiferent de aceasta ei au reusit sa lanseze pustile din fier forjat.
In sec. 18, s-au construit multe uzine pentru fabricarea armelor, unde erau pe larg raspindite ciocanele cu parghie cu unitate de apa fabricate din metal forjat. In 1800 in Rusia pentru prima data s-a folosit stantarea.
La mijlocul secolului 19 au aparut ciocanele pe baza de aburi, care la moment au fost inlocuite de masinile hidraulice.
Cererea pentru articolele din fier forjat era mare si nu putini lucratori activau in acest domeniu.
Cele mai mari succese in forjarea artistica au fost atinse in sec 17-20.
Diversitatea traditiilor europene sunt strans legate de istoria statului, de diferitele perioade cu stiluri arhitecurale specifice, de maiestria arhitectilor si sculptorilor , a fierarilor si topitorilor de metal.
Fiecare lucrare din fier forjat solicita perfectionarea tehnologiilor, din acest motiv este mai simplu de a cerceta individual perioadele de dezvoltare a fierului forjat impreuna cu anumite sectoare ale tehnologiilor.
Cele mai vechi lucrari din fier forjat au fost fabricate utilizand aceleasi tehnici de prelucrare ca si cele din ziua de astazi.
De la bun inceput, fierarii munceau in special pentru obtinerea obiectelor de uz casnic. O importanta aparte acordau felinarelor din fier forjat.
Acest felinar era reprezentat de o tija metalica in varf avand un mecanism de prindere a unor lampi lungi.
Ca sa se mentina in pozitie verticala, in partea de jos se imbraca un cerc greu de metal.
Pentru a preintampina incendiile aceste felinare se tineau in galeti cu apa.
Aceasta lucrare simpla, care nu solicita mult timp a dat posibilitatea efectuarii unor experiemente tehnologice.
Nu e de mirare ca cele mai reusite inovatii in materie de fier forjat au fost rezultatele experimentelor din pregatirea celor mai simple obiecte de uz casnnic.
Pas cu pas, fierarii au inceput sa isi decoreze lucrarile cu diferite desene si mici modele.
Cu timpul a inceput sa fie folosite in loc de tije metalice, panglice, marginile careia erau rasucite, partea superioara era taiata, in acest mod creeindu-se adevarate opera de arta.
Prin urmare, toate tehnicile deja testate au fost implementate cu succes in arhitectura. De la inceput erau simple grijale din fier forjat cu spatii mici intre ele, apoi s-au trecut la elemente forjate cu spatii mult mai mari.
Arta fierarilor a patruns nu numai in arhitectua bisericeasca dar si in cea civila.
Deseori grilajele din sec 17 erau dintr-un modul care se repeta.
Elementele din fier forjat individuale erau intarite ori prin sudare ori prin nituire.
Sec.18 a adus destule inovatii in materie de pregatirea a elementelor din fier forjat. Fierarii tot mai des utilizeaza metode arhicunoscute de prelucrare a metalului.
Cu forme dure, complexitatea prelucrarii fierului forjat,acentueaza adancimea spatiului.
Pot aparea asa elemente din fier forjat ca masti, stele, flori , soare,alte forme.
Nu este de mirare ca invatarea rapida a procesului de turnare a fierului a stimulat activ producerea sculpturilor din metal si a detaliilor decorative arhitecturale.
Apar grilaje unicat.
La sfarsitul sec.18, se utilizau elemente metalice turnate.
Sec.19 poate fi considerat secolul armoniei.
Sub influenta stilului “ classicism” se fabricau compozitii spatiale din metal pentru balcoane si garduri.
Elementele turnate puteau fi puse in ramele din fier forjat.
Genialii arhitecti au proiectat compozitii extraordinare care au fost efectuate mai tarziu de mesterii cei mai iscusiti.
Civilizatia aduce mereu ceva nou pentru fierari.
Ei incep sa fabrice balustrade si balcoane din fier forjat.
O perioada infloritoare pentru domeniul fierului forjat a fost arhitectura “moderna”. Arhitectura neobisnuita a cladirilor a creat noi obiective, fierul forjat incepand sa fie folosit pentru fabricarea copertinelor, suporturilor de acoperis. In perioada 1930-1960 fierul forjat cedeaza pozitiile turnarii decorative.

Foarte multe compozitii devin adevarate decoratiuni pentru cladirile administrative si de stat.
Un rol important in perioada dupa anii 1960 totusi a ramas turnarea fierului.
Se foloseau foarte multe stantari fierbinti. In cele din urma, specialitatea de fierar a inceput sa dispara, chiar si in cercurile de restaurare.
In anii 70 ai sec. 20 fierul forjat a trezit un interes neasteptat sculptorilor.
Baza metalica pentru asa articole se facea din metal profilat.
Un exemplu de asa compozitie sunt ceasurile.
Sculptura s-a format prin influenta celor mai vechi motive ale fierului forjat.
Existau compozitii intregi sub denumirea de “sculptura grafica”.
Se creeaza noi grilaje cu un stil geometric destul de riguros.
Si noi confectionam pentru dumneavoastra orice tip de confectie metalica,fie ca este vorba de confectii metalice grele,fie ca este vorba de confectii din fier forjat de finite;executam grilaje metalice,mana curenta pentru scari,panouri de gard,copertine,poduri si podete din metal,mobilier la comanda.

 

Vizitati showroom-ul nostru din Targoviste,Strada Gimnaziului,nr.21
“Casa fierului forjat”
-prezentare,distributie si comercializare elemente din fier forjat,si preluare comenzi pentru lucrari de executie!

“Simplu, ieftin ,si eficient!”